Un nou dispozitiv recoltează apa din aer pentru a face combustibil cu hidrogen: cum funcționează, cum ajută mediul

de: Ozana Mazilu
07 09. 2022

Hidrogenul are un potențial uriaș precum combustibil curat: este abundent (în special în compuși precum apa), nu produce emisii dăunătoare și poate fi folosit și pentru a stoca energie din surse solare, eoliene și din mare. Cu toate acestea, există provocări în a produce suficient hidrogen într-un mod practic și accesibil.

Împărțirea hidrogenului din apă poate necesita o tehnologie complicată și se bazează, de asemenea, pe apă dulce pură – nu este ceva care este disponibil din belșug peste tot.

Acum, oamenii de știință au venit cu un nou dispozitiv prototip care poate recolta apa din aerul umed, înainte de a o împărți în hidrogen și oxigen. În plus, este capabil să funcționeze în zone în care umiditatea – concentrația de vapori de apă din aer – este de până la 4%.

Cum funcționează dispozitivul cu hidrogen

„În această lucrare, coroborăm faptul că umiditatea din aer poate fi utilizată direct pentru producerea de hidrogen prin electroliză, datorită disponibilității sale universale și inepuizabilității naturale”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Dispozitivul creat de cercetători este un prototip de electrolizor, alimentat cu energie electrică din energie regenerabilă, pentru a sparge apa în elementele sale, hidrogen și oxigen. Într-un test cu o sursă de energie solară, cinci electrolizoare lucrau în paralel. Electrozii se așază pe fiecare parte a unei unități de colectare a apei, un material asemănător unui burete care absoarbe apa din aer, dar care se dublează și ca rezervor de electrolit. Ambii electrozi sunt izolați de aer, ceea ce înseamnă că hidrogenul și oxigenul pot fi colectați ca gaze pure, odată ce s-a produs scindarea.

Au fost testate o serie de materiale și configurații diferite pentru ca dispozitivul prototip să funcționeze la un nivel satisfăcător, iar una dintre configurațiile pe care le-au încercat cercetătorii a fost capabilă să funcționeze cu succes timp de 12 zile consecutive.

„Acest modul de electroliză directă a aerului (DAE) poate funcționa într-un mediu uscat, cu o umiditate relativă de 4%, depășind problemele de alimentare cu apă și producând hidrogen verde în mod durabil, cu impact minim asupra mediului”, scriu cercetătorii.

Acest dispozitiv poate fi folosit în orice locație fără a epuiza rezervele. Cu toate acestea, este probabil să fie de mare folos în regiunile aride sau semi-aride unde nu există multă apă în jur.